FestbogenFester gør livet sjovere

Ordet fest stammer fra latin festum og er i øvrigt beslægtet med ordet ferie. At arrangere en fest har nu ikke meget med ferie at gøre. Det er hårdt arbejde. Men det er det hele værd, fordi fester - på samme måde som ferier - giver os ny energi og inspiration.

Fester, højtideligheder og samvær kalder for det meste glade og gode minder frem. Og festen på lørdag skal virkelig være noget, vi ser frem til. Fordi fester gør godt i sjælen. Vi har brug for at grine, råbe, danse, smide hæmningerne og skabe os tossede. Vi har brug for fester, fordi de gør livet lidt sjovere. Ekstra Bladet har lavet læserservicen "Hold da helt fest" for at hjælpe dig lidt på vej mod din næste fest.

Vi håber, at denne bog, morskabsguide, traditionsvejviser eller hvad man nu vil kalde den, kommer til at fungere, som den er tænkt. Som et letlæseligt og overskueligt opslagsværk. En inspiration for festarrangørne. En guide for den, som vil bevare traditionen og en nyskaber for den, som tør gå til kanten. Vi ønsker dig en rigtig god fest.

Og husk, at du hver torsdag kan finde ny inspiration på festsiderne i Ekstra Bladet.

Planlægningen af den store fest

Du kan altid betale dig fra en stor del at de praktiske gøremål. Enten ved at alliere dig med en professionel festarrangør, som ordner alt fra A - Z. Eller du kan holde festen ude og dermed slippe for en del af planlægningen.

Det kan også være passende og temmelig sjovt at lave en impulsiv fest. Men i langt de fleste tilfælde vil det være en idé; at starte forberedelserne op planlægningen i god tid. Måske ikke ned til mindste detalje. Der skal jo også være plads til det spontane.

Det er desværre de færreste af os, som er født rene naturtalenter
De bedste talere - både privat og i erhvervslivet - er oftest dem, som bruger lang tid på forberedelsen. På samme måde er det med fester. Bag de bedste ligger der ofte hårdt arbejde.

Vi er alle forskellige, og derfor planlægger vi i sagens natur også vidt forskelligt. Men det er altid en god idé; at lave en eller flere tjeklister, så du husker at tage højde for det hele på de rigtige tidspunkter.

Hvor omfattende listen skal være, og hvad den skal indeholde, afhænger helt af festens tema og dit og dine gæsters forventningsniveau og temperament.

Gør det uoverskuelige overskueligt
Opgaver og spørgsmål er der nok af får enhver fest. Men det bliver straks meget mere overskueligt, når du har det hele skrevet ned. Efterhånden som du får løst de forskellige punkter, kan du har det hele skrevet ned. Efterhånden som du får løst de forskellige punkter, kan du krydser af på listen.

Lav en indkøbsliste ved siden af, så du ikke skal rende i byen flere gange end højst nødvendigt. Del den eventuelt op i de ting, du kan købe i god tid, og de tinge der skal købes i sidste øjeblik.

Undervejs kommer du sikkert på flere ting. Hav derfor altid listerne i nærheden, så du løbende kan tilføje nye punkter. Det giver stress at rende rundt med dine huskelister i hovedet.

Fest tjekliste

Vittigheder på net

Toastmasteren

Hvis I forventer, at der vil komme mange taler, sange eller andre indslag fra gæsterne, bør I vælge en toastmaster, som kan styre slagets gang. Ikke mindst af hensyn til eventuelle gæster, som har knoklet for at lave et indslag. Tre taler oveni hinanden og otte sange, mens stegen er varm holder ikke.

Men forinden bør i overveje, om det er nødvendigt. Det kan nemt blive en smule pinligt for alle, hvis I har allieret jer med en toastmaster, og det så viser sig, at der stort set ingen ingen indlæg er.

Men beslutter I jer, skal I først og fremmest tænke på, om han eller hun vil være god til jobbet. Brug helst en I tidligere har set holde en tale, eller som på anden måde har vist sig som en god entertainer og organisator.

Ikke så få fester endda er blevet knap så perfekte, fordi de er blevet styret af en hamrende nervøs og neglebidende toastmaster eller af en halvfordrukken og usammenhængende toastmasterinde.

Pas modsat på, at I ikke vælger en, der er så vid med at være i centrum, at han glemmer, at det er jer og ikke ham, som er hovedpersonen.

Generelt er det en fordel, hvis toastmasteren kender de fleste af gæsterne, så han eller hun kan introducere dem ordentligt.

Den typiske toastmaster er en mand og sjældent helt ung. Men for at være anderledes så vælg i stedet en pige eller en af de meget unge gæster. Det kan have den positive effekt, at gæsterne automatisk skruer deres forventninger til toastmasterrollen ned og dermed langt nemmere lader sig dupere. "Nej, hvor toastmasteren klarer det flot.... og i så ung en alder...."

Toastmasteren skal selvfølgelig spørges i god tid. Lad være med at presse vedkommende. Et sådant stort og tillidsfulgt hverv skal kun påtages af lyst. Giv eventuelt personen lidt betænkningstid.

Sæt vedkommende grundigt ind i alle de praktiske detaljer samt jeres forventninger til personen. Giv eventuelt jeres toastmaster en kopi af nedenstående vejledning, som I kan supplere med jeres egne kommentarer.

Et par gode råd til toastmasteren
Gør dig først helt klart, om du føler dig i stand til - og ikke mindst har lyst til - at påtage dig opgaven. Det er bedre at sige fra end sætte dig selv, værterne og de øvrige gæster i pinlig forlegenhed, fordi du ikke magter rollen.

Din opgave er at koordinere de forskellige indslag i forhold til hinanden og i forhold til maden, således af aftenen forløber harmonisk og gnidningsløst. Samtidig skal du præsentere de gæster, som kommer med indslag. Det må du meget gerne gøre automatisk - uden selvsagt at gøre dig sjov på andres bekostning.

Det kræver en del forberedelse, og for nogen kan det være hårdt arbejde også under selve festen. Til gengæld er det et tillidsfulgt hverv. Hvis du ikke har noget imod at få opmærksomhed, altid er god for en frisk bemærkning og kan holde mange bolde i luften på én gang, skal du selvfølgelig glæde arrangørerne og tage opgaven.

Vi giver dig her et par råd med på vejen. Du skal naturligvis bruge det, der passer til din stil og til festens karakter og niveau i øvrigt. Hvis du er blevet spurgt , om du vil være toastmaster, er du sikkert også en super kreativ person, som selv kan finde på en masse gode og passende idéer.

Start forberedelserne i god tid
Få så mange informationer fra værterne som muligt om festens niveau, antal gæster, menu, tidsplan osv.

I din planlægning skal du først og fremmest gøre op med dig selv, hvordan din rolle skal være. Skal du være sjov og underholdende, eller skal du være korrekt og formel? Diskutér det eventuelt med værterne. Hvad har de tænkt sig?

Nogle vælger blot kort at præsentere den aktuelle taler ved navn. Andre kobler en anekdote eller en sjov kort historie om taleren eller dennes forhold til festens hovedperson/er på præsentationen. Andre igen forsøger at lave en råd tråd gennem de forskellige indslag, så det hele bliver koblet smukt sammen.

Styr det, du kan styre, i god tid
Få eventuelt den endelige gæsteliste med telefonnumre og(email-)adresser, så du kan kontakte gæsterne på forhånd. Det giver flere åbenlyse fordele. I god kan du nemlig så forhindre, at festen udvikler sig uheldigt, fordi der enten er for mange eller for få indslag.

Der opstår nemt kaotiske tilstande, når der mangler fire taler og tre sange klokken 01:00. Modsat er det lidt af en katastrofe, hvis der er inviteret 60 gæster til et bryllup, og gommens tale er aftenens eneste indslag. I begge tilfælde kan du nå at redde festen, fordi du ved det i god tid. Det er straks noget sværere, hvis du først opdager det samme aften.

Skriv eventuelt ud til alle, og bed dem om at kontakte dig, hvis de har tænkt sig at lave noget til festen. Det kan være en god idé at vedlægge en "svarkupon", der skal udfyldes og sendes retur til dig.

Velkommen, Bienvenue, Welcome
Vær opmærksom på, om der kommer fremmedsprogede gæster til festen og forhold dig til, hvad du vil gøre ved den udfordring. Hvis der kun er en enkelt eller få, er det normalt at ignorere det. Men du kan score et par billige point ved fx. at byde dem velkommen på deres eget sprog.

Hvis mange af gæsterne kommer fra et andet land, og der på den måde er flere sprog repræsenteret til festen, er det helt nødvendigt, at du som toastmaster forholder dig til, hvordan det skal tackles.

Det er mildest talt forfærdelig kedeligt at være til en fest, hvor man ikke forstår halvdelen af hvad der bliver sagt. Modsat kan det være lidt af en dræber, at høre det samme to gange.

En løsning kan være at få taler og sange oversat skriftligt, så alle kan følge med, uden at indslagene tager længere tid.

Under alle omstændigheder skal du som toastmaster forholde dig til, hvad du selv vil gøre, hvis der er flere sprog repræsenteret. Hvis der fx. er tyskere og danskere, skal du måske tale på engelsk?

Hvis de først får indslagene på selve dagen
Hvis du ikke har kontaktet gæsterne før festen, skal du på en eller anden måde sørge for, at du får besked om alle planlagte indlæg. Du kan i din indledning opfordre folk til mundtligt at kontakte dig senest under forretten.

Eller du kan eventuelt lave nogle fortrykte kort, som du placerer ved kuverterne før middagen. På denne får du alle de relevante oplysninger på skrift og skal derfor ikke bruge tid og energi på at skrive ned eller huske, hvad folk har sagt. Du undgår på den måde også at præsentere tante Olga som moster Anna!

Hvis du kommer i den uheldige situation, at ingen eller meget få henvender sig, har du et problem, der skal tackles yderst diplomatisk. Du kan vælge at gøre flere ting. Enten kan du forbigå det i tavshed. Eller også kan du diskret gå rundt til dem, der burde være kommet til dig. Lav et kort krisemøde med de nærmeste - selvfølgelig helst uden at nogen opdager det - med det ene mål for øje at få sat gang i et par improviserede indlæg.

Hvis det derimod vælter ind med indlæg, har du et helt andet problem. Så skal du til at have gang i planlægningen. Eventuelt kan du henlægge de mere "showagtige" indlæg til efter middagen. Eller i værste fald kan du bede nogle om at forkorte deres tale eller droppe den helt.

Rækkefølgen af aftenens indslag
Når du har en færdig plan for antallet af indslag og rækkefølgen, skal di koordinere den med køkkenet. En af dine allervigtigste opgaver er, at maden og aftenens øvrige indslag bliver flettet sammen i en fornuftig harmoni. Den varme mad må ikke blive kold, isen må ikke smelte, og gæsterne må ikke sidde sultne for længe.

Hovedreglen er, at der ikke må tales, før den 1. servering af hovedretten er spist. Hvis der er mange indslag, kan denne regel ikke overholdes i praksis, og du må så lægge noget ind efter forretten. Husk at køkkenet skal have besked.

Talerækken er delvist givet: Først byder værten velkommen. Det sker ofte inden middagen - fx. ved velkomstdrinken. Her bliver du præsenteret som toastmaster og får ordet for første gang. Hvis ikke du allerede har haft kontakt med de øvrige gæster og på den baggrund heraf har lavet din plan, skal du nu opfordre folk til at kontakte dig inden forretten er slut, hvis de vil have ordet.

Under en bryllupsmiddag er rækkefølgen som følger: brudens far, gommen, forloverne, gommens far, bruden (hvis hun ønsker det) og herefter kan du planlægge frit.

I den frie planlægning bør du tage hensyn til indlæggenes længde og art, så de passer med det øvrige forløb. De mere "løsslupne" indlæg bør altid komme så sent som muligt. En meget alvorlig tale sidst på aftenen, hvor folk har fået en del at drikke, er sjældent nogen udpræget succes.

Hvis du gerne vil tale om dig selv og dit forhold til hovedpersonen eller hovedpersonerne, må du gerne skrive dig selv på talerlisten. Men du må ikke gøre det løbende i din egenskab af toastmaster, idet du på denne måde nemt kommer til at overskygge alle de andre.

Din opgave slutter med, at værten eller værtinden byder velbekomme.

Barnedåben

I 1995 valgte knap 80 % af de danske forældre at lade deres barn døbe i kirken. Hvis I ikke ønsker barnet døbt, skal det navngives, inden det er fyldt seks måneder. Det gøres ved at kontakte det lokale kirkekontor, hvor I skal udfylde en formular. En navngivning kan naturligvis, i lige så høj grad som en barnedåb, være anledning til at invitere familie og venner til fest.

Allerførst skal den svære beslutning tages:

Hvad skal det kære barn hedde?
Den diskussion strækker sig ofte over 9 måneder og lidt til. Det er ikke ualmindeligt, at man er mange overvejelser og mere eller mindre heldige kombinationer igennem, før det endelige valg træffes.

Uanset jeres valg, skal det selvfølgelig harmonere med barnets efternavn. Ofte har også efternavnet været årsag til en del overvejelser. Det er en diskussion, som i mange parforhold er startet længe inden, man for alvor har tænkt på at sætte børn i verden.

Hvis moderen og faderen har samme efternavn ved fødslen, er der naturligvis ikke de store problemer. Hvis det ikke er tilfældet, kan barnet enten få moderens eller faderens efternavn. Eller en kombination heraf.

Desuden har I ret til at kalde jeres barn ved et efternavn, som enten er forældrenes fødenavn, bedsteforældrenes eller oldeforældrenes efternavn.

Hvis I ikke anmelder et navn inden for 6 måneder, får barnet automatisk det efternavn, som moderen har ved fødslen.

Må man kalde den lille ny for Dunnerklumpen eller Sylfiden?
Der er selvfølgelig ingen regler for, hvad man må kalde sit barn i daglig tale! Men der er regler for den officielle navngivning.

Fornavne kan ikke vælges frit. Der er flere eksempler på forældre, som ønsker af kalde deres - stakkels - børn for noget specielt. Fx. Tarzan eller Røvhul! De fleste husker nok også den meget omdiskuterede sag, hvor et forældrepar igennem længere tid betalte bøder for at kalde deres søn for Christophpher.

Reglen er, at I frit kan vælge imellem de af Kirkeministeriet godkendte navne. Hvis navnet ikke står på listen, skal der indsendes en ansøgning til Kirkeministeriet, som afgør, om det ønskede navn kan godkendes.

Det kan derfor være en god idé at få denne liste, hvis I har planer om et utraditionelt navn. Eller køb bogen "Hvad skal barnet hedde" (Politikens forlag, kr. 129,- , 1996).

Her kan I hente inspiration og se, hvor de forskellige navne stammer fra, og hvad de betyder. Bogen indeholder samtidigt listen over de godkendte navne.

Hvis man gerne vil kende tidens mest populære navne, kan man rette henvendelse til Institut for Navneforskning på Københavns Universitet.

Vær generelt opmærksom på tidens modenavne. Det kan være irriterende for barnet senere hen at hedde det samme som ti andre i klassen. Modsat er det selvfølgelig også nogle, som synes, det er forfærdeligt at hedde et navn, som ingen har hørt før.

Beslutning om tid, sted og faddere
Hvis barnet skal døbes, skal I kontakte det lokale kirkekontor for at fastsætte tidspunktet. Præsten kan fortælle jer alt om selve ceremonien, og hvad der er gældende praksis i den pågældende kirke. Det er også kirkekontoret, som udsteder dåbsattesten, som følger barnet resten af livet.

Normalt foregår dåben på en søndag i forbindelse med den almindelige gudstjeneste. I kan dog også aftale et andet tidspunkt - fx. i forbindelse med jeres bryllup.

I skal beslutte, hvem der skal være barnets faddere. Kravet er mindst tre og højst fem. Som forældre kan I godt selv blive faddere til jeres barn. Hvis det er tilfældet, skal I herudover vælge mindst to og maksimalt fem andre, så jeres barn i alt får mellem tre og syv faddere.

Der skal både være mænd og kvinder blandt fadderne, og de skal alle være over konfirmationsalderen. (Nogle steder kan der suspenderes for denne regel, ORK).

Det betragtes som en stor tillidserklæring at blive bedt om at stå fadder til et barn. Men det er en udbredt misforståelse, at fadderne har pligt til at forsørge barnet, hvis det mister sine forældre. Det er ikke rigtigt.

Som fadder fungerer man dels som dåbsvidne under selve ceremonien. Dels påtager man sig ansvaret for, at barnet opdrages i en fod kristen ånd.

Det er i dag ofte moderen, som bærer barnet og svarer på dets vegne. Hvis en af fadderne bærer barnet, kaldes han eller hun for gudfader eller gudmoder.

Den lårkorte sorte kjole med den dybe udskæring bør blive i garderobeskabet
Gæsternes påklædning ved dåb i en kirke bør være almindeligt tøj og husk: Aldrig smoking. Hvis der holdes fest eller anden sammenkomst senere, og værtsparret ønsker gæsterne i en bestemt påklædning, skal det skrives i invitationen.

Barnet har traditionelt dåbskjole på. Den kan være gået i arv i en af familierne, være syet specielt til lejligheden fx. af brudekjolens slæb, eller den kan være nyindkøbt til lejet. Den lyserøde farve bruges som bekendt, hvis det er en pige. Den lyseblå, hvis det er en dreng.

En dåb er langt fra nødvendigvis lig med en stor fest
Man skal aldrig lade sig presse til at holde fest. Det gælder også, når barnet skal døbes. Måske er det rigtige for jer at holde en lille intim middag for to (og en halv), eller hvad med en forlænget weekend?

Mange vælger dog at holde en reception, en frokost eller en mindre fest i forbindelse med barnets dåb. Det er normalt, at man kun inviterer den nærmeste familie, fadderne med partnere samt evt. et par yderligere nære venner. Husk at invitere familiens børn med. Det er en glædesdag med barnet i centrum!

Hvis der laves bordplan, er det god skik at placere fadderne i nærheden af forældrene.

Normalt holder den ene af forældrene en tale, hvor fadderne takkes. En af fadderne - typisk den ældste - kan tilsvarende takke forældrene for tilliden. Ofte taler også en eller to af bedsteforældrene.

Hvis man ønsker at lave en sang - hvilket ikke er så almindeligt ved dåb - bør man tænke på, at hædersgæsten jo ikke har den store glæde af de lovprisende ord. Tilegn derfor sangen til forældrene i stedet.

Barnet skal allerede nu spoleres totalt med et væld af gaver
Kommer man som gæst, siger det sig selv, at man har en gave med til barnet. En lille ting til værtinden vækker også altid glæde. Den nære familie og fadderne står som regel for de mere traditionelle gaver: Dagmerkors, sølvskeer og gafler osv. Ellers bliver gavebordet som regel fyldt op med bamser, legetøj og tøj i alverdens farver og udformninger.

Men det kan også være en god idé at tænke et stykke ud i fremtiden, når der vælges gaver. Skriv fx. barnet op i en boligforening, så det senere har mulighed for at få en god og billig lejlighed, eller lav en opsparingskonto i barnets navn.

Hvis man ved, at forældrene har en stram økonomi, er det måske smart at tage hensyn til det. Hvad med et gavekort på et års forbrug af Pampers?

Vittigheder Webhotel Jul